פצעי בגרות, או אקנה בשפה המקצועית, נוצרים בגלל דלקת בזקיק השערה.
כשיש הפרשה מוגברת של חֵלֶב לתוך זקיק השערה (בדרך כלל בגלל הורמונים גועשים) נוצר "פקק" שסותם את הנקבוביות בעור. לכלוך, זיהום סביבתי וחוסר טיפול הופכים את הפקקים האלה לשחורים, "קומודונים" בשפה מקצועית, ובגלל שגשוג-יתר של חיידקים מופיעה דלקת.
הטיפול המסורתי והנפוץ ביותר לטיפול באקנה כיום הוא באמצעות קרמים/משחות עם חומרים פעילים או בליעה של כדורים המכילים בדרך כלל מרכיבים כגון בנזואיל פרוקסיד, חומצה סליצילית או רטינואידים. מרכיבים אלה פועלים על ידי הפחתת ייצור שמן, פתיחת סתימת נקבוביות וקידום תחלופת תאים כדי למנוע התפרצויות אקנה.
התכשירים הנפוצים ביותר לטיפול באקנה וולגריס הם:
"דואק, תרוקלינדין"משחות המכילות שילוב של 2 מרכיבים - בנזואיל פרוקסיד ואנטיביוטיקה (קלינדמיצין). ומחייב מרשם רופא,
ורואקוטן כדורים חזקים מאוד המכווצים את בלוטות החלב אך גורם ליובש מסיבי של העור ומצריך הקפדה של מריחה יומיומית של קרם לחות, הימנעות מהשמש
תכשיר זה מגיע עם מגבלות נוקשות, כגון: נשים אינן יכולות להיכנס להריון בעת השימוש בראקוטן מחשש למומים בעובר, בנוסף לכל זה קיימות אסור לעשות הסרת שיער בלייזר וגם לא עם שעווה כי העור רגיש מאוד ועלולות להיווצר כוויות. בנוסף לא ניתן להסיר נקודות חן מחשש לצלקות.
בשנת 2021 יצא לאור מחקר, בראשותם של ד"ר אופיר ארצי וד"ר ד"ר פארס סלאמה, בהשתתפות 24 רופאים מומחים מ-12 מדינות. במסגרת המחקר נבדקו סוגיות רפואיות שנויות במחלוקת בהקשר של צלקות אקנה.
המחקר בדק אילו חומרים/ טכנולוגיות הכי יעילות לטיפול באקנה.
מהמחקר עלה כי טיפול במכשירים מבוססי אנרגיה
הוא היעיל ביותר לטיפול בצלקות אקנה .
טיפול IPL הוא טיפול הפועל על ידי פליטת אורכי גלים ספציפיים של אור המכוונים לחיידקים הגורמים לאקנה ומפחיתים דלקת. פעולה זו גם ממריצה את ייצור הקולגן, משפר את מרקם העור וגם מפחית באופן ניכר צלקות אקנה.
לטיפול באמצעות טכנולוגיית 3D IPL יתרונות רבים נוספים:
משך הטיפול: טיפול במשחות הוא טיפול ארוך, הנמשך בממוצע 6 חודשים, תוצאות הטיפול מתחילות להיראות רק לאחר כמה חודשים טיפול באמצעות כדורים גם הוא טיפול ממושך העומד על ממוצע של 4 חודשים וגם את תוצאותיו רואים רק לאחר כמה חודשים. לעומתם טיפול באמצעות IPL נעשה במפגשים קצרים, הטיפול מגיע כסדרת טיפולים שממוצע הטיפולים עומד על כ- 4 טיפולים במרווח שבוע זה מזה ואת התוצאות ניתן כבר לראות לאחר הטיפול הראשון.
זמן עיסוק: טיפול בקרמים מצריך משאבי זמן רבים, על המטופל למרוח פעמיים ביום, כל יום למשך חודשים רבים טיפול בכדורים גם הוא מצריך זמן התעסקות שכן יש לקחת מידי יום את הכדור ולבצע במקביל בדיקות דם כדי לוודא שאין פגיעה בתפקודי הכבד, רמות הגלוקוז (סוכר) והשומנים (כולסטרול וטריגליצרידים) בדם, כתוצאה מנתילת הכדורים
מגבלות: בשימוש במשחות וכדורים יש מגבלות רבות, במשחה מסוג דואק ודומות לה קיימת רגישות לאור השמש ולקרינת UV. בעת השימוש במשחה זו יש להימנע מחשיפה ממושכת לשמש או לקרינת UV. בכדורים המגבלות אפילו רבות יותר ומצריכות הן מניעה מחשיפה לשמש והן הקפדה על מריחת קרם לחות באופן יומיומי. בכל הקשור לנשים מניקות או בהריון שימוש במשחות עם חומרים פעילים איננה מומלצת ושימוש בכדורים כגון רקואטן אסורה בהחלט! התרופה מזיקה לעובר ולכן בעת שמטופלים בה אסור להרות. בנוסף בעת שימוש בכדורים יש להימנע משתיית אלכוהול, שכן שתיית אלכוהול עלולה להחריף את תופעות הלוואי של הרקואטן ולהעלות את הרמות של שומני הדם. לעומת זאת בשימוש בטכנולוגיית IPL אין מגבלות כלל או זמן השבתה
התאמת אישית למטופל: במשחות הפורמולה היא קבועה ולכן אין התאמה אישית למטופל. בכדורים גם כאן כמובות הרקואטן משווקות במינונים של 5, 10, 20, 30 ו־40 מיליגרם. וההתאמה מתבססת על פי שני מאפיינים בלבד: משקל המטופל וחומרת האקנה, לעומת זאת בטיפולי IPL הטיפולים מותאמים באמצעות מכשיר דיגיטלי מיוחד מבית פורמהטק המאבחן את גוון ועל פי גוון העור, סוג העור ומצב האקנה מתבצע טיפולי מותאם.
תופעות לוואי: קרמים פעילים: יובש, התקלפות וקילוף של העור, אדמומיות, צריבה, גירוי או גירוד במקום האפליקציה. רגישות מוגברת לאור השמש. ונדרש להגביל את החשיפה לשמש בזמן שימוש במוצרים אלו כדורים: הכדורים למעשה מפחיתים ייצור של חֵלֶב בעור ומדכאת את פעילות החיידק שגורם לאקנה ומפחיתה ייצור של קומדונים, כתוצאה מכך תרופה עלולה לגרום ליובש משמעותי בעור ובשפתיים תופעות לוואי נוספות שחשבו לדעת שעלולות לקרות עקב השימוש בכדורים: לחץ דם גבוה תוך־גולגולתי (פסאודוטיומור צרברי) מחלות מעי דלקתיות- התרופה עלולה לגרום לעיתים נדירות למחלות מעי דלקתיות. תופעות לוואי בעיניים- התרופה עלולה לגרום להפרעות ראייה שונות הכוללות, בין היתר, ראייה מטושטשת ופגיעה בראיית הלילה. החמרה זמנית. בשבועות הראשונים לנטילת התרופה תיתכן החמרה במצב האקנה, אך בהמשך הטיפול צפוי מצב האקנה להשתפר באופן משמעותי. תופעות לוואי בעור. איזוטרטינואין עלולה לגרום לתופעות לוואי מסוכנות בעור הכוללות, בין היתר, את תסמונת סטיבנס־ג'ונסון, תגובות של רגישות־יתר ועילפון. פגיעה בשמיעה. איזוטרטינואין עלולה לגרום להפרעות בשמיעה. אלה עלולות להימשך גם לאחר סיום השימוש בתרופה. אוסטאופורוזיס. התרופה עלולה לפגוע בצפיפות העצם ולהעלות את הסיכון לאוסטאופורוזיס. כל אלו רק חלק מתופעות הלוואי האפשריות בעת שימוש בכדורים. טכנולוגיית IPL: ייתכן והמטופל יחווה אדמומיות ונפיחות באזור הטיפול שיחלפו תוך מספר שעות לאחר טיפול. לסיכום: טיפול 3D IPL מציע יתרונות רחבים יותר כגון שיפור מרקם וגוון העור ללא זמן השבתה או מגבלות, בעוד קרמים פעילים וכדורים מתמקדים בעיקר בטיפול רק בפצעי אקנה הטיפולים מלווים במספר מגבלות ובלא מעט תופעות לוואי וסיכונים בריאותים.
Commentaires