top of page

מהי פיגמנטציה, מה גורם לה, וכיצד ניתן לטפל בה

פיגמנטציה היא תופעה של עליה בכמות המלנין (הפיגמנט) הנראת לעין כשינוי בגוון התקין של העור - לגוון כהה יותר או לחילופין לגוון בהיר יותר, הנגרמת כתוצאה מחשיפה לקרני השמש.

נגעים פיגמנטריים ובכלל זה גם כתמי שמש, הם בין תופעות העור השכיחות ביותר המדווחות על-ידי יותר מ-60% מהאנשים בעולם.

המלנין הוא פיגמנט המעניק לעור את צבעו, ומיוצר על ידי תאי עור הנקראים מלנוציטים (Melanocytes). יש כמה מצבים או סיבות העשויים להשפיע על ייצור המלנין בגוף.

תרופות מסוימות - כמו תרופות כימותרפיות, עלולות לגרום להיפרפיגמנטציה כתופעת לוואי. גם בתקופת ההריון גומרת לשינויים ברמות ההורמונים העלולים להשפיע על כמות ייצור המלנין, אצל חלק מהנשים.

מחלה אנדוקרינית נדירה, הנקראת מחלת אדיסון (Addison’s Disease), עשויה לייצר היפרפיגמנטציה שבולטת יותר באזורים החשופים לשמש, כמו כתמים על העור בפנים, בצוואר ובידיים; ובאזורים החשופים לחיכוך, כמו המרפקים והברכיים.

היפרפיגמנטציה יכול להיות תוצאה ישירה של רמה מוגברת של הורמון בגוף שמביא להגברת סינתזת המלנין. חשיפה מוגזמת לשמש יכולה לגרום גם היא לעלייה בכמויות המלנין ולהיווצרות של פיגמנטים בפנים.

סוגי פגמנטציה שכיחים:

  1. כתמי שמש - כתמים עוריים שטוחים ושיטחיים ובעלי גבולות מאוד ברורים וגוון בהיר עד חום כהה. הנגעים פזורים באזורים חשופים לשמש וניתנים לאיבחון בבדיקת רופא עור קצרה ולא פולשנית המבוססת על דרמוסקופיה (בחינת נגעים במכשיר ייחודי המגדיל את הנגע משמעותית ומאיר אותו באור מקוטב ולא מקוטב). הטיפול האפקטיבי ביותר בכתמים אלו הינו טיפול בקרני אור (IPL). הטיפול שובר את הפיגמנט לרסיסים המפונים מהעור באופן טבעי.

  2. מלזמה (Melasma) – כתמים חומים בהירים בעלי גבולות שאינם חדים, אשר לרוב ממוקמים על גבי המצח, לחיים ומעל השפה העליון ולעיתים גם במקומות נוספים. בעיה זו נפוצה יותר בנשים וקשורה לגנים מסוימים, שינויים הורמונליים וחשיפה לשמש. סוג של היפרפיגמנטציה הנחשב גם כפיגמנטציה הורמונלית, או כפיגמנטציה בהריון. זאת משום שהמלזמה נגרמת כתוצאה משינויים הורמונליים שיכולים להתפתח אצל נשים במהלך ההריון כמו גם אצל נשים הנוטלות גלולות נגד הריון או תחליפי הורמונים. אזורי היפרפיגמנטציה יכולים להופיע בכל אזור בגוף, אבל הם מופיעים לרוב בבטן ובפנים. הטיפול האפקטיבי ביותר הינו שילוב תכשירים מקומיים וטיפולים פיזיקאליים כדוגמת טיפולי IPL או פילינג כימי. לכל מטופל, בהתאם לסוג המלזמה, גוון וסוג עור וטיפולים שנוסו בעבר, יש להתאים שילוב טיפול ייחודי.

  3. היפרפיגמנטציה לאחר דלקת - סוג זה של כתמי עור נוצר לאחר פציעה או דלקת בעור. אחד הגורמים הנפוצים להיפרפיגמנטציה זו הוא האקנה.

  4. אדמומיות ופגיעה במרקם עור מחשוף החזה/דה קולטה – פויקילודרמה (Poikiloderma of civatte) – שנים של חשיפה לשמש גורמות לנזק של עור מחשוף החזה שעיקרו אדמומיות קבועה, בגוון אדום-חום. התופעה במקרה זה נובעת מהרחבת כלי דם קטנים, היעדר או עודף פיגמנטציה ודלדול העור (ירידה בכמות סיבי הקולגן והאלסטיות של שכבת הדרמיס). הטיפול האפקטיבי ביותר במקרה זה הוא טיפולי אור מסוג IPL (Intense Pulsed Light). הטיפולים יכולים לשפר את מראה העור באופן משמעותי בזכות יכולתם להשפיע הן על איכות הרקמה, העלמת כלי הדם ויצירת גוון אחיד.

כיצד ניתן למנוע פיגמנטציה בפנים?

לא תמיד ניתן למנוע פיגמנטציה בפנים, אבל ניתן באמצעות דרכי הפעולה הבאות להישמר:

  • שימוש בקרם הגנה עם לפחות SPF30 (Sun Protection Factor).

  • חבישת כובע ובגדים החוסמים את קרני השמש.

  • הימנעות מחשיפה לשמש בשעות היום כשהשמש חזקה ביותר.

  • הימנעות מתרופות מסוימות יכולה לסייע למנוע היפרפיגמנטציה.

מה הן דרכי הטיפול לפיגמנטציה?

  1. קרמים - קרמים המבוססים על ויטמין E או ויטמין C, רטין A, הידרוקינון, חומצה קוג'ית וכדומה, עוצרים את ההתפשטות וייצור המלנין. קרמים המכילים אנטי אוקסידנטים נלחמים ברדיקלים החופשיים וגורמים להבהרה של העור.

  2. פילינג כימי – טיפול המשתמש בחומרים כימיים אינטנסיבים הגורמים לקילוף ולהסרה עדינה של תאי העור ובכלל זה גם של הכתמים. החומרים שבהם משתמשים הם חומצה אלפא ובטא  הידרוקסי־טריכלורואצטיק בריכוזים נמוכים או ערבוב של כמה חומצות בריכוזים נמוכים.

  3. טיפול פיגמנטציה בשיטת IPL (Intense Pulsed Light) – טיפול המשתמש בפולסים אינטנסיביים של אור, כדי להעלים כתמי פיגמנטציה בפנים. הגל נקלט במלנין עצמו, והאנרגיה התרמית המחממת את הפיגמנט, גורמת לקילופו, להבהרה של העור ולעיתים אף להעלמה מוחלטת של הכתם. לא תמיד כל הכתמים ייעלמו לחלוטין. בחלק מהמקרים, הם יובהרו עד 80%.

Commentaires


bottom of page